על פי הדו"ח הלאומי של נתוני הגדילה של ילדים בישראל, מעל 27% מהילדים עד כיתה ט' סובלים מהשמנת יתר. בעולם כבר מזמן הכריזו על השמנת יתר כעל מגיפה, ובעשורים האחרונים שיעורי הילדים שסובלים מהשמנת יתר – רק עולים, בארץ כמו גם במדינות מערביות אחרות.
נתונים נוספים שמצטרפים למספרים העגומים שהצגנו למעלה, רק מצביעים על עומק הבעיה:
- מעל 70% מהילדים עד גיל 4, אוכלים במקרה הטוב ירק אחד ביום (ובמקרה הפחות טוב, אפילו פחות מזה)
- בתפריטים המוצעים במסגרות כמו גנים ובתי ספר, מרבית הקמחים הם קמחים מלאים והתפריטים עתירי שומן ואפילו סוכר
- אחוזי השומן והסוכר בתזונה של ילדים הם גבוהים – ולכן אנחנו רואים היום ילדים עם סוכרת מסוג 2 (סוכרת שמתפתחת בעקבות צריכה מוגזמת של סוכר), כבד שומני ואפילו יתר לחץ דם
אנחנו מה שאנחנו אוכלים
התזונה, בעיקר בגל צעיר, משפיעה על ההתפתחות בגילאים קריטיים, ועל הרגלים לחיים. בין השאר, התזונה משפיעה על החוסן הפיזי, על בנייה מיטבית של מערכת השלד והעצמות, על תפקודי מערכת החיסון, על בריאות מערכת העיכול ויציאות תקינות – ואפילו על רמת המשכל
(קראתם נכון, מחקרים בארה"ב מצאו מתאם בין צריכת מזון מתועש ו"ג'אנק פוד" לבין מנות משכל נמוכות יותר אצל ילדים). התזונה קשורה ומשפיעה על הפרעות קשב וריכוז, על הביטחון העצמי של הילדים והנערים בתקופה בה הסביבה משפיעה כל כך על ה"עצמי", ובקיצור:
תזונה בריאה תאפשר התפתחות מיטבית ובריאה של הילדים שלכם ותקנה להם "התחלה טובה" לחיים – בכל מובן!!
המאבקים האופייניים בארוחות המשותפות:
הורים רבים מספרים על הקושי להציע לילדים מזונות בריאים שהם לא מכירים או אוהבים. "היא פשוט לא אוכלת ירקות – אם אני מוסיף לה ירקות בארוחה לבית הספר, הם פשוט חוזרים כמו שהם הביתה בסוף היום"; "מספיק שאני מכניסה גזר טחון לקציצות – והם פשוט לא יגעו בהם". "סלט לארוחת ערב? זו התחלה של מלחמת עולם!" אלו הם רק חלק מהתגובות שאני שומעת בסדנאות להקניית הרגלי אכילה נכונים לילדים – אבל יש דרך לעקוף את זה, וכנראה שהמפתח בידיים שלכם. ריכזתי את הטיפים הכי יעילים מתוך מעל עשרים שנים של עבודה קלינית עם הורים וילדים – חשוב לקרוא ולהתחיל ליישם טיפים שנראים לכם, מפני שהמאבק על תזונה נכונה צפוי להפוך מורכב יותר, ככל שהילדים גדלים וההרגלים לאכילה לא בריאה – מוטמעים בהם.
בלי דיאטות – חמישה טיפים שיהפכו את התזונה בבית בריאה יותר
#1 – תנו להם דוגמה אישית
הילדים שלכם זקוקים לארוחות מזינות, שיש בהם ויטמינים, מינרלים, פחמימות, חלבונים ואפילו שומנים במידות שמתאימות להם – אבל גם אתם תרוויחו מתזונה בריאה יותר, ועל כן, אני מציעה שתתחילו עם עצמכם, תתנו להם דוגמה אישית.
הנה כמה רעיונות: אכלו יותר ירקות בכל מיני ווריאציות(בנוכחותם וגם לא בנוכחותם), הוסיפו אותם כמנה ואו כחלק מארוחה. החליפו את החטיפים בקופסה של ירקות חתוכים קרירים וכיפיים, ואו במיקס של פירות וותרו על הקלוריות הריקות והממתקים והתירו את הקשר בין עומס רגשי לצריכת קלוריות.
#2 – הקפידו על גיוון
הילדים שלכם אוכלים בדרך כלל את מה שיש בבית, מה שאתם הכנתם עבורם. אם כן, התפריט שלהם בידיים שלכם!!
כשאתם מחליטים לייצר שינוי בהרגלי האכילה זכרו שמפתח חשוב בתזונה נכונה הוא גיוון. לא רק שתוכלו לחשוף אתכם ואותם בדרך הזו למגוון נרחב של רכיבים תזונתיים, אלא גם, הגיוון יקל עליכם להכניס לתפריט עוד ועוד מזונות ומאכלים שהם דווקא מוכנים לנסות או אפילו אוהבים.
גוונו עם הסלטים בארוחת הערב, עם המזונות המבושלים המכילים ירקות, קטניות ועדשים, נסו מתכונים חדשים בריאים
במידה וילדכם נמנים עם קבוצת הילדים שלא אוהבים ירקות נסו להכניס את הירק בהסוואה.
כלומר בקציצה אפשר להכניס קישוא מגורר דק דק, כמו גם גזר, תפוח אדמה בצל ועוד.
קבלו רעיונות (למשל מקבוצות בפייסבוק) בנוגע לקופסאות אוכל אבל מדליקות לשעות בהן הילדים שלכם מבלים במסגרת החינוכית או בבית.
#3 – הימנעו מפיתויים
החיים שלכם יהפכו להרבה יותר קלים אם לא תכניסו חטיפים ממתיקים הבייתה.
כשאתם מציעים להם פרי לקינוח והם יודעים, שאין חטיפים, ממתקים, שוקולד למריחה ופיתויים אחרים שמחכים להם במגירת הפינוקים הביתית כך הם יוותרו מראש ובסופו של דבר יאכלו את הפרי ואו כל דבר אחר שהחלטתם לאמץ כחטיף!!
השתדלו לא לקנות כבר בסופר מה שאתם לא מעוניינים שהילדים שלכם יאכלו, ואם אתם לא סומכים על זה ש"נאכל את זה לאט לאט" – פשוט וותרו על זה, עד שתסמכו על הרגלי האכילה החדשים שלהם, ותוכלו מידי פעם גם לחרוג מהכללים וליהנות ממתק כיפי במיוחד.
#4 – הם (וגם אתם) לא חייבים לגמור מהצלחת
ההורים שמכריחים את הילד "לגמור מהצלחת", וההורים שבעת פינוי הארוחה אוכלים את השאריות, לא כי הם רעבים אלא בגלל שקשה להם להשליך את האוכל. ממליצה מראש לוותר על דפוס זה! זה היה נכון לתקופת הצנע.
ומחשבה נוספת בעניין, אוטומטי זה מגלה שאנחנו עושים לעצמנו נזק. מוטב לזרוק את האוכל על פני לאכול אותו בחוסר חשק, במיוחד כשלא מדובר באוכל עתיר ברכיבים תזונתיים.
לימדו ולמדו את הילדים שלכם להקשיב לגופם, לאכול עד שהם חשים בשובע – ולא יותר מזה.
#5 – שחררו את השתייה הממותקת
כל דבר שהוא לא מים, לא נכנס הבייתה!
כל דבר שהוא לא מים, עובר תהליך של עיכול בגוף, ועל כן, רק מים היא שתייה, וכל שתייה אחרת היא למעשה אוכל, או במילים אחרות – ממתקים. שקית שוקו שאתם קונים בסופר מכילה מעל חמש כפיות של סוכר, ובכוס משקה ממותק מתחבאות כארבע כפיות סוכר, אותה כמות הסוכר שתמצאו במנת פרי קרירה ומתוקה שעשירה בויטמינים, מינירלים ובסיבים תזונתיים ועוד
למדו את הילדים שלכם לשתות מים, והעדיפו גם אתם להחליף את השתייה הממותקת (גם אם אתם שותים משקאות "דיאט") – במים זכים.
צריכים עזרה? אני כאן ללוות אתכם!
בעשרים השנים האחרונות, ליוויתי בשמחה ומתוך אמונה מאות משפחות בתהליך של שינויים תזונתיים, הרזייה ובריאות שופעת.
אשמח ללוות גם אתכם לשינוי משפחתי שיאפשר לילדים שלכם הרגלי חיים בריאים יותר, מערכת פיזיולוגית ושכלית בריאה יותר שפועלת במיטבה, דימוי עצמי גבוה, ויותר שמחת חיים. פנו אלי, ובואו נצא לדרך!