נאמר כי השמנת יתר היא המגיפה של המאה ה – 21, ואמנם בארץ לא נערך מחקר רחב היקף אולם בארצות הברית מדברים על אחד מכל שלושה בקרב אוכלוסיית הבוגרים, הסובל מן התסמונת המטבולית – צבר של תסמינים שאופייניים לאכילה לא בריאה והשמנת יתר. חשוב לדעת, כי בעוד מי שסובלים מתסמונת מטבולית הם בעלי סיכונים גבוהים יותר למחלות קרדיו-וסקולריות, מחלות מטבוליות ויתר לחץ דם – ניתן להתמודד עם התסמונת באמצעות אכילה נכונה וצמחי מרפא. כל מה שחשוב לדעת על התמודדות עם התסמונת המטבולית – במדריך שלפניכם.
מהי התסמונת המטבולית, ואיך מאבחנים אותה?
התסמונת המטבולית הינה צבר של שלושה מתוך חמישה מאפיינים כשאולי העיקרית מבניהם הינה השמנת יתר, בעיקר השמנה בטנית. התסמונת מושפעת מאורח חיים "יושבני", אכילת יתר וחוסר של פעילות גופנים (ומכאן, שניתן גם להשפיע על הפחתה הסממני התסמונת ואפילו על "היעלמות" שלה, בסיגול אורח חיים נכון ובזמן).
חמשת המאפיינים הקליניים של התסמונת המטבולית מגדילים באופן דרמאטי את הסיכוי ללקות במחלות שונות, שמייד נפרט אודותיהן. חמשת המאפיינים של התסמונת המטבולית הם:
- השמנה- במיוחד "השמנת תפוח" או השמנה בטנית – לפי קריטריונים מחמירים, 94 ס"מ ומעלה אצל גברים ו – 80 ס"מ ומעלה אצל נשים
- יתר לחץ דם – לחץ דם סיסטולי מעל 130, או לחץ דם דיאסטולי מעל 85.
- טריגליצרידים ברמות גבוהות בדם – 150 מ"ג לד"צ דם או יותר
- כולסטרול- כולסטרול גבוה ורמות נמוכות של כולסטרול מסוג HDL ("הכולסטרול הטוב") – 50 מ"ג לד"צ דם או פחות
- רמות גלוקוז גבוהות בדם – מעל 100 מ"ג לד"צ דם בבדיקות בצום.
התסמונת המטבולית מאובחנת בנוכחות של לפחות שלושה מתוך חמשת המאפיינים, כאשר יש ארגונים רפואיים שמאבחנים את התסמונת רק כאשר אחד מהגורמים הקיימים הוא השמנה בטנית (כלומר, זה הוא מאפיין חובה לאבחון).
מי שאובחנו כסובלים מהתסמונת המטבולית נמצאים בסיכון גבוה עד פי חמישה (!) לפתח תנגודת לאינסולין וסוכרת מסוג 2 (מה שפעם היה קרוי "סוכרת מבוגרים"), בסיכון גבוה עד פי 2 לפתח מחלות לב וכלי דם, ונמצא מתאם בין התסמונת המטבולית למחלות נוספות, ביניהן:
- שבץ מוחי
- אלצהיימר
- כבד שומני
- תסמונת השחלות הפוליציסטיות
- ואפילו סוגים מסויימים של סרטן
איך נמנעים מהתסמונת המטבולית?
אורח החיים המאפיין את החיים המודרניים הוא לעיתים קרובות "יושבני", כלומר: אנחנו צורכים יותר קלוריות, ומבזבזים פחות אנרגיה. אנחנו מבלים חלק ניכר מהיום בישיבה, מול מסך המחשב למשל, אוכלים יותר מידי מזונות עתירי שומן וסוכרים, מעובדים ופחות בריאים לנו – ולא מקפידים על תנועה ופעילות גופנית, החשובות כל כך לבריאותנו.
אורח חיים כזה מוביל להפרשה מוגברת של חומצות שומן חופשיות, לירידה ברמות הכולסטרול מסוג HDL ולעלייה בהפרשת האינסולין מהלבלב, מה שיוביל עם הזמן לתנגודת לאינסולין וליתר לחץ דם.
חשוב לדעת, כי ככל שהרגלי החיים הלא בריאים מושרשים יותר, הנזק גדול יותר וקשה יותר גם לבחור באורח חיים בריא ולשמר אותו לאורח זמן ולגם לרפא את מערכות הגוף שניזוקו.
חשוב, אם כן, לטפל בבעיית השמנה ללא דיחוי, לבחור באורח חיים בריא ולהקפיד על תזונה נכונה ועל שיגרת תנועה ופעילות גופנית.
עישון הוא לא אחד מהתסמינים של תסמונת מטבולית אולם הוא מעצים את הנזקים המתרחשים עקב התסמונת ומגדיל עוד את הסיכונים לתחלואה האופיינית. על כן, הפסקת עישון היא גם דרך להפחית באופן ניכר את הסיכונים האופייניים להתפתחות פתולוגיות ומחלות בתסמונת המטבולית.
התסמונת המטבולית וטיפולים תרופתיים
כיום, לא ניתן "לרפא" את התסמונת המטבולית באמצעות תרופות מערביות.
בעבר, היה נהוג לטפל במי שסובלים מן התסמונת באמצעות תרופות להרזיה, אולם תופעות הלוואי המרובות והקשות הביאו להורדת תרופות אלה מהמדפים.
כיום, מי שסובלים מהתסמונת המטבולית עשויים לקבל טיפולים נקודתיים: להורדת לחץ דם, להפחתת כולסטרול או לטיפול בתנגודת לאינסולין ולסוכרת.
התסמונת המטבולית ואורח חיים נכון
מי שמצליחים לאבד בדיאטת הרזייה אפילו רק 10% ממשקל הגוף שלהם, מפחיתים באופן משמעותי את הסיכון לתחלואה האופיינית לתסמונת המטבולית, בתוך זמן קצר (כשלושה חודשים).
מכאן אנחנו למדים, כי שינויים באורח החיים יפחיתו את הסיכון לתחלואה, כמו גם את סממני התסמונת המטבולית עצמם.
הנה רשימה של שינויים מומלצים לטיפול בתסמונת המטבולית:
- הסוד- הקפידו על תזונה נכונה מדוייקת: צרכו כמות קלוריות בהתאם למשקל הגוף האופטימאלי שלכם והקפידו על קלוריות "מלאות" ועל תזונה בריאה ומגוונת, הכוללת שפע של ירקות ופירות טריים, קטניות, פחמימות מלאות וחלבונים, שומנים מהצומח ועוד – ומפחיתה מהמזונות הפחות בריאים, כמו מזונות מתועשים ומעובדים, מזונות המכילים כמויות גדולות של סוכר או מלח ומזונות שומניים מן החי.
- הפסיקו לעשן.
- הקפידו על שיגרה של פעילות גופנית: צאו בכל ערב לטיול עם הכלב, רכשו מנוי לקאנטרי ושחו לפחות שלוש שעות בכל שבוע, קבעו עם החברים מהשכונה לצאת להליכות ביחד, או הירשמו לחוג פילאטיס. פחות חשוב באיזו מסגרת תבחרו, העיקר שתקפידו על שיגרת פעילת גופנית, העלאת הדופק באופן סדיר ולפרק זמן ממושך, חיזוק השרירים והפעלת הגוף.
- הפחיתו לחץ: שמרו על שיגרת חיים רגועה, הקפידו לישון היטב ולמשך מספר שעות מספק בלילה, מי שמתחברים לתרגול מדיטציה, יוגה או תרגולים אחרים הקשורים להירגעות, מוזמנים לתרגל כאלה באופן קבוע במהלך השיגרה.
צמחי מרפא והתסמונת המטבולית
צמחי מרפא עשויים לסייע בהתמודדות עם רכיבי התסמונת המטבולית – אבל הם בהחלט לא מחליפים את הבחירה לסגל אורח חיים בריא. מי שבוחרים לייצר שינוי בחייהם, עשויים להיעזר בצמחי מרפא להורדת רמות הכולסטרול ה"רע" והטריגליצרידים, להתמודדות עם תנגודת לאינסולין, ועוד. הנה בקצרה, כמה מצמחי המרפא שעשויים להיות רלוונטיים להתמודדות עם תסמונת מטבולית:
קינמון (Cinnamomum zeylanicum)
משפיע על רמות הסוכר בדם, מפעיל את מערכת העיכול ומסייע בפינוי רעלים, טוב לטיפול בתנגודת לאינסולין וסוכרת, מעודד זרימת דם ומחזק כללי.
מלון מר (Momordica charantia)
משפיע על רמות השומנים והכולסטרול בדם, טוב לטיפול להורדת כולסטרול, משפיע על רמות הסוכר בדם, ממריץ את מערכת העיכול, נוגד דלקת ותומך בטחון ובלבלב.
עוזרר (Crataegus spp.)
מחזק כלי דם, מחזק את שריר הלב, משפר זרימת דם בכלי הדם ההיקפיים, משפיע על הפחתת לחץ דם, טוב לטיפול ביתר לחץ דם, דופק מואץ, אנגינה פקטוריס, הפרעות בקצב הלב, מחלות לב דלקתיות, ועוד.
ליווי לאורח חיים בריא, בדרך לריפוי מהתסמונת המטבולית
מכל האמור לעיל עולה כי כל אחד מאיתנו יכול לבחור אחרת, להפחית במשקל, לסגל אורח חיים פחות "יושבני" ויותר פעיל, ולהבטיח לעצמו סיכוי גבוה הרבה יותר לחיים ארוכים ובריאים.
לא קל ליצור את כל השינויים מרחיקי הלכת האלה לבד ולשמור עליהם לאורח זמן.
אני מזמינה אתכם אל הקליניקה שלי, לפגישת ייעוץ,
בא תקבלו תפריט מסודר בהתאם לשיטה שלי וההמלצות שלי
בהתאם להעדפות וליכולת שלכם ועוד טיפים רבים ונוספים
+ פורמולות של צמחי מרפא שיתמכו בשינוי ויאפשרו ריפוי ממאפייני התסמונת המטבולית,
ליווי קשוב לאורך כל זמן התוכנית ובדרך שלכם לבריאות.
התקשרו כעת, ובואו נצא ביחד לדרך!